PIECE TERMO-OLEJOWE
… piekarze często zadają sobie pytanie jakie są zalety pieców termo-olejowych a jakie wady. Coraz łatwiej jest uzyskać fachową informacją na temat tych systemów, ta dziedzina już od kilku lat bardzo skutecznie i z powodzeniem rozwija się w Polsce. Zapraszam do zapoznania się z charakterystyką nowych pieców termo-olejowych firmy Anbox…
Energia
W systemach termo-olejowych ciepło wytwarzane jest w „kotle grzewczym”. W nim nagrzewany jest specjalny olej przeznaczony na wysokie temperatury, który nagrzewa komory pieca. Dzięki nagrzanemu oleju uzyskuję się bardzo dobrą stabilność cieplną, po załadowaniu komory temperatura nie spada.
Naszym celem było jak największe uzyskanie sprawności, wykorzystanie wytworzonej przez palnik energii i dostarczenie jej do komór pieca ograniczając jej straty. Kierując się latami doświadczeń w tej dziedzinie i obcowaniem z piecami termo-olejowymi zostały udoskonalone rozwiązania techniczne oraz w naszych piecach zostały zastosowane specjalne materiały termoizolacyjne. Po przeprowadzeniu tych zmian oszczędność 50% energii stała się faktem.
Klasa materiałów, wykonanie
W naszych piecach zostały zastosowane najwyższe dostępne gatunki stali. Obudowa wykonana jest w całości ze stali kwasoodpornej, co czyni piec bardzo trwałym i odpornym na warunki panujące w piekarni a przy tym wygląda bardzo estetycznie i jest łatwy do utrzymania w czystości. Nasze piece umieszczone są na masywnej podstawie, co znacznie przyspiesza i ułatwia montaż pieca w piekarni, a także jest mobilny w przyszłości. Wysokiej klasy materiały zapewniają trwałość pieca i nie pogorszenie jakości wypieku.
Jakość
Okazuję się, że cena pieca termo-olejowego „Anbox” nie jest wysoka w porównaniu do pieców cyklotermicznych oraz pieców z układem rurowym. Stosując technikę termo-olejową uzyskujesz powtarzalność i równość wypieków a przy tym możesz zaoszczędzić nawet do 50% zużywanej energii.
Zalety
- równomierny wypiek na całej powierzchni
- niska utrata ciepła
- bardzo wydajny układ zaparowania
- tani w eksploatacji, tani wypiek pieczywa
- trwałość mechaniczna
- wartość pieca nie spada, ze względu na użyte wysokiej jakości materiały
- duży wypiek w porównaniu z zajmowanym miejscem
- sprawdzona technologia